norvegia
Gazdaság

Véget érhet a norvég kamatemelési ciklus

Portfolio
Meglepte az elemzőket, hogy Norvégia maginflációs rátája novemberben 5,8%-ra csökkent, ami elmaradt a konszenzus által előre jelzett 5,9%-os szinttől. A váratlan lassulás miatt a piacok azt kezdik árazni, hogy a központi bank leállhat a további kamatemeléssel ezen a héten. Az adatok már azt mutatják, hogy széles körben beindult a gazdaság kihűlése, így a Norges Bank talán elérte a jelenlegi kamatemelési ciklus csúcspontját, és az irányadó szintet várhatóan stabilan 4,25%-on tartják majd – írja a Bloomberg.

A maginfláció lassulása a Norges Bank 6,1%-os becsléséhez képest az árnövekedés tartósabb mérséklődésére utal. Frank Jullum, a Danske Bank közgazdásza megjegyzi, hogy bár az infláció továbbra is a 2%-os cél felett van, a középtávú mutatók a kamatlábak valószínű csúcsára utalnak.

A gazdasági lassuláshoz igazodva a fosszilis energiahordozókban bővelkedő ország 2024 elején GDP-zsugorodással számolhat. A központi bank felmérése megerősíti a gazdasági stagnálást, a visszafogott fogyasztói kereslet pedig a csökkentett black friday költekezésben mutatkozik meg.

A norvég korona, a G10-es országoknál idén a legrosszabbul teljesítő valuta, a mostani hírre a korona 0,2%-ot gyengült az euróval szemben.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Az elektronikai cikkekre és bútorokra vonatkozó akciók, valamint az olcsóbb repülőjegyek az árnövekedést táplálták. Az infláció 4,8%-ra gyorsult, amit a hideg időjárás közepette megnövekedett energiafogyasztás okozott.

Elemzők úgy vélik, hogy a Norges Bank valószínűleg változatlanul hagyja az irányadó kamatlábat a héten, mivel biztosak abban, hogy a mögöttes árnövekedés csökkenő tendenciát mutat. A korona gyengülése továbbra is megfigyelendő tényező marad.

Ezzel párhuzamosan a szomszédos Dániában a maginfláció novemberben 3%-ra lassult, ami optimizmusra ad okot, hogy az infláció nem fog jelentősen felgyorsulni a következő évben.

Címlapkép forrása: Getty Images

Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ford