Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Globál

Véget vetne a patthelyzetnek az ukrán elnök: megérkezett Washingtonba az ukrán támogatásokért lobbizni

Portfolio
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megérkezett az Egyesült Államokba, hogy személyesen lobbizzon az amerikai képviselőknél az ukrajnai támogatások folytatásáért – írja a Bloomberg.

Argentínából hazafelé tartva az Egyesült Államokba tett kitérőt Zelenszkij. A látogatás célja, hogy meggyőzze az amerikai képviselőket az ukrajnai támogatások folytatásáról. A téma kiemelkedően fontos Kijevben, mivel jelentős mennyiségű fegyverszállítmány érkezik a tengerentúlról az oroszok elleni háborúhoz. Washingtonba szeretné folytatni az ukránok támogatását, viszont a téma belpolitikai vitát generált.

A demokraták támogatják az ország további felfegyverzését, viszont a republikánusok egyre jobban ellenzik ezt.

Az ukrán elnök szerint a késlekedés egyértelműen Putyin malmára hajtja a vizet, kizárólag Oroszország nyerhet a patthelyzet miatt. Zelenszkij hamarosan személyesen fog találkozni Joe Biden amerikai elnökkel, igyekszik vele megvitatni a támogatások további lehetőségeit. Az Egyesült Államok keretei hamarosan kimerülnek, ezért egyre nehezebben mehet majd bármilyen segély a kelet-európai országba.

Egyelőre nem látszik, hogy sikerülne megoldani a problémát az év vége előtt, ezért előfordulhat, hogy az ukrán csapatok amerikai ellátmány nélkül maradnak. Egy hasonló helyzet drámai következményekkel járhat a Ukrajnában. Az ország jelentős mértékben támaszkodik a nyugati fegyverszállítmányokra és pénzügyi segítségre, ezért, ha ezek megszűnnek, akkor az oroszok ellen vívott háborúban könnyen hátrányba kerülhetnek.

Joe Biden egy olyan csomagot szeretne az amerikai Kongresszuson keresztülvinni, amelyben összesen 61 milliárd dollárnyi keretet biztosítanának Ukrajnának jövőre.

A republikánus többségű testületben azonban eddig nem szavazták meg az amerikai elnök elképzelését, amelynek köze van ahhoz is, hogy kevesebb mint egy év múlva elnökválasztást tartanak az országban.

Címlapkép forrása: Drew Angerer/Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ukrán páncélos avgyijivka