putyin tokajev
Short

Videó: saját anyanyelvén szólalt meg a Putyin mellett ülő államfő, az orosz vezetők azt sem tudták hirtelen, hova kapjanak

Portfolio
A Kyiv Post Vlagyimir Putyin orosz és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök találkozójának egy érdekes mozzanatára hívta fel a figyelmet: utóbbi saját anyanyelvén mondta el záróbeszédét, pedig korábban hasonló helyzetben mindig az orosz nyelvet használták. Az orosz vezetők a kazah nyelvű beszédet hallva kapkodva keresték tolmácseszközüket.

Vlagyimir Putyin csütörtökön más orosz vezetőkkel, így Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivővel a kazahsztáni Asztanába látogatott.

Miután az asztalnál ülő Putyin és kazah kollégája, Kaszim-Zsomart Tokajev dokumentumokat írt alá és kezet rázott, utóbbi azonban az orosz nyelvű megszólítás után kazah nyelven folytatta a záróbeszédét.

Az orosz vezetőket ez annyira meglepte, hogy Tokajev beszédének kezdetén kapkodva nyúltak tolmácseszközükhöz. A korábbi orosz–kazah találkozókon ugyanis megszokott volt, hogy a kazah vezetők oroszul mondták el beszédüket.

Kazahsztán a XIX. században lett az Orosz Birodalom része, majd a Szovjetunió egyik tagköztársaságává vált. A szuperhatalom felbomlása után, 1991-ben nyerte el először a függetlenségét, de továbbra is szoros kapcsolatban állt Oroszországgal: szövetségese a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében és az Eurázsiai Gazdasági Unióban is. Kazahsztánban a lakosság 15 százaléka még mindig orosz, de a kazah többség jelentős része is beszéli a nyelvet. A kazah nyelv egyébként a török nyelvek családjába tartozik.

Az ukrajnai háború kirobbanása után Tokajev látványosan elkezdett távolodni Moszkvától és közeledni Peking felé.

Tavaly júliusban Szentpéterváron egy Putyinnal való nyilvános beszélgetés során azt mondta, Kazahsztán nem ismeri el a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság függetlenségét.

Címlapkép: Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök az asztanai Akorda-palotában tartott fogadási ünnepségen 2023. november 9-én. A két ország vezetője a tervek szerint a kazah-orosz stratégiai partnerségről tanácskozik. MTI/AP/Kreml pool/Pavel Bednyakov

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Népszerű
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu