magyar parlament számok
Gazdaság

Vizsgálja a magyar inflációs adatokat az Eurostat

Portfolio
Az energiainfláció számítási módszeréről tárgyal az Eurostat a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) az inflációs statisztikák európai uniós szintű harmonizációjára irányuló szélesebb körű erőfeszítések részeként - közölte az Eurostat sajtóirodája a Reuters megkeresésére. A magyar infláció számítási módszertanáról megszólalt a jegybank is csütörtökön.

A hírügynökség megkereste a KSH-t is, ahonnan egyelőre nem kaptak választ.

Emlékezetes, csütörtök reggeli cikkünkben számoltunk be arról, hogy már a külföldi piaci szereplőknek is feltűnt a magyar statisztikai hivatal energiainflációt érintő számítási módszertana.

A Reuters felidézi, hogy októberben egyszámjegyűre süllyedt a magyarországi infláció, az éves ütem 9,9%-os áremelkedést mutatott és alulmúlta a 10,4%-os piaci Reuters-előrejelzést. Ezt követően néhány szakember azt vetette fel, hogy a statisztikai hivatal hozzájárult a kormány kitűzött céljának teljesítéséhez.

Idézi a hírügynökség cikke a statisztikai hivatal szerdai közleményét, melyben határozottan visszautasította a vádakat, kiemelve, hogy az inflációs adatokkal kapcsolatos számításai "teljes mértékben összhangban vannak az európai statisztikai iránymutatásokkal".

Az Eurostat most azt közölte, hogy "rendszeres párbeszédet folytat valamennyi EU-tagállam statisztikai hivatalával a HICP-statisztikák (Harmonizált fogyasztói árindex) statisztikáinak harmonizációjával és fejlesztésével kapcsolatos kérdésekről", és rendszeresen ellenőrzi a módszertani irányelvek betartását is.

Magyarország esetében az Eurostat tárgyal a KSH-val az energiainfláció számítási módjáról

- közölte sajtóirodája a Reuters kérdéseire e-mailben.

"Ezt az Eurostat azon törekvésével összefüggésben kell szemlélni, hogy tovább harmonizálja az energiainfláció mérését az országok között, és megerősítse a HICP módszertani kézikönyv ajánlásait" - jelezte az uniós hivatal. A tárgyalások idén ősszel kezdődtek meg, de még nem ismert, mikor zárják le.

Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások eredménye vezethet-e a korábbi magyar inflációs adatok felülvizsgálatához, az Eurostat azt válaszolta, hogy ezek "elvileg megengedettek, de nagyon ritkák is". További részleteket nem közölt a tárgyalásokról.

Az ügyben megszólalt a Magyar Nemzeti Bank is. Ezek szerint a magyar infláció mérésében bekövetkező módszertani változásokat az Eurostat validálja és rendszeresen auditálja is. Ezek a szabályok a jegybank válasza szerint biztosítják, hogy a magyar statisztikai hivatal közleményei megbízható képet adjanak a magyar inflációról, megfelelve a nemzetközi standardeknek és szabályoknak.

Mint ismert, mai cikkünkben írtunk arról, hogy a statisztikai hivatal érvei közepette az elemzők fejében máris megszólalt a „vészcsengő”, csütörtök reggeli kommentárjában külön kitér a magyar adatok körüli bizonytalanságra Tatha Ghose, a Commerzbank szakembere. Szerinte a legkomolyabb aggály, hogy a kormány felülről szól bele a KSH munkájába, vagyis politikai nyomásra jelentetnek meg kedvezőbb adatokat, ugyanakkor azt külső szemlélőnek nehéz eldöntenie, mennyi ebben az igazság. Ghose szerint vannak olyan országok, ahol komolyan megkérdőjeleződik a GDP- és inflációs adatok megbízhatósága, ilyen például Törökország vagy Oroszország.

Címlapkép forrása: Getty Images

donald tusk beszéd szejm
Bika
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bolt bevásárlás kisker kiskereskedelem