zelenszkij-orban
Globál

Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Portfolio
Volodimir Zelenszkij ukrán azonnal aláírta azt a két, a parlament által pénteken elfogadott jogszabályt, amelyek orvosolják többek között a kárpátaljai kisebbség védelmében, valamint a magyar kormány és az EU által megfogalmazott korrupciós aggályokat is. Zelenszkij szerint így készen állnak az uniós csatlakozásra, teljesítették az elvárásokat. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is üzent ezzel finoman, aki a csatlakozási tárgyalások megvétózását lengette be.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az ukrán parlament két olyan törvényt is elfogadott, amelyekkel részben olyan kritikákra is válaszolnak, amelyeket a magyar kormány fogalmazott meg a kijevi vezetést bírálva. Az egyik az egyre többször elhangzó magyar érvelés, hogy Ukrajna nem tett elég lépést a korrupció ellen, amelynél még az Európai Bizottság is változtatásokat sürgetett. Erre válaszul megszavazták a hatóságok jogköreit kiszélesítő törvényt, valamint szigorítottak az átvilágítási szabályokon, épp úgy, ahogy Brüsszel kérte.

A másik ügy régebbre nyúlik vissza: még 2017-ben változtattak először a kisebbségek nyelvhasználati jogain Ukrajnában, amely hátrányosan érintette a kárpátaljai magyarságot is, mivel az oktatásban megtiltották a nem kisebbségi nyelvekhez szorosan kapcsolódó tárgyak idegennyelvű oktatását. Pénteken viszont a kijevi parlament döntött arról, hogy mostantól csak az ukrán nyelv és irodalom, valamint az ukrán történelem tárgyakat kell ukrán nyelven tanítani. Ezt a változtatást egyébként nemcsak a magyar kormány, de az EU is elvárta a Volodimir Zelenszkij vezetésétől.

Ukrajna mindent megtett, amit elvártak tőlünk az európai uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban

– mondta erre Zelenszkij szombaton. Az üzenetet pont azelőtt fogalmaztat meg, hogy a jövő héten az uniós csúcson az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megszavazása is napirenden lesz. Ennek legfőbb kritikusa épp Magyarország, Orbán Viktor miniszterelnök többször kijelentette, hogy pont az ukrán korrupció és a nyelvtörvény miatt ezt megvétózza majd az ülésen.

Zelenszkij mindhárom szóban forgó törvényt a megszavazásuk után azonnal aláírta, és azokat Ukrajna EU-csatlakozási kérelmével kapcsolatban kulcsfontosságú lépésnek nevezte.

„Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják, és az Ukrajnának tett ezekkel kapcsolatos európai ígéretek teljesülnek” – idézi az MTI az államfő péntek éjjeli videóbeszédében elhangzottakat.

Azt is hangoztatta, hogy a kisebbségi jogokról szóló törvény figyelembe vette az Európa Tanács Velencei Bizottságának jogi és intézményi normákat megfogalmazó ajánlásait.

Címlapkép: Orbán Viktor magyar kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a februári uniós csúcson. A fotó forrása: EU.

ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
autópálya lezárás
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ukrán páncélos avgyijivka