zsiday viktor portfolio konferencia
Befektetés

Zsiday Viktor három befektetésben hisz most

Portfolio
A görög papírokban, a japán jenben és az aranyban hisz most nagyon Zsiday Viktor, igaz, utóbbi kettő esetén még várja a jó pillanatot a beszálláshoz. A befektetési szakértő a Portfolio Investment Day rendezvényen beszélt arról is, mekkora esélyt lát egy recesszióra, mi volt a legutóbbi olyan piaci esemény, amin meglepődött, és elmondta a véleményét az inflációról és arról, mit tart most a portfóliójában.

Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő és a Citadella Származtatott Befektetési Alap portfóliókezelőjével beszélgettünk arról, milyen aktualitások, kihívások, lehetőségek vannak most a befektetési piacon és a gazdaságban. Mi kérdeztünk, Zsiday válaszolt.

Mi volt a legutóbbi olyan esemény, amin meglepődött?

Olyan nem volt, amit nem hitt el, ha az ember elég sok gazdaságtörténetet olvas, sok meglepetés nem érheti. A Covidnál is látszódott januárban, hogy ebből baj lesz, de az, hogy az oroszok megtámadták az ukránokat, nagyon meglepte.

Ennek kapcsán arra gondolt, hogy egy háború kitörésekor van egy sokkhatás, majd ebből egy felpattanás. A long pozíciókat ezért nem adta el, bár így utólag ez a stratégia felemásan sikeredett – vallotta be.

Ha nincs nagyon sorsfordító hatása a háborúnak egy adott ország gazdaságára, egy idő után figyelmen kívül hagyják azt a piacok.

Mert nem tudjuk, mit kezdjünk a helyzettel – tette hozzá.

Elárulta, nagyon optimista Görögországgal kapcsolatban, itt 8-10 éven át mély recesszió volt, a gazdaság ezen időszak alatt megtisztult, és ilyenkor sokáig tud tartani a fellendülés. Önmagában is van tehát növekedési potenciál a gazdaságban, ehhez jönnek még hozzá az EU-s források is.

A makrogazdaság kapcsán sok kérdés van, amire jól láthatóan senki nem tudja a választ, a legkevésbé a jegybankárok, akik sokáig azt hangoztatták, hogy semmilyen infláció nem lesz - jegyezte meg.

Infláció

Van egy strukturális munkaerőhiány a fejlett világban, erre még rátett a Covid. Ez a bérekre egy felfelé ható nyomást gyakorolhat, ami pedig tovább fűtheti az inflációt a jövőben. Van egy olyan változás a világgazdaságban a 2010-es évek óta, amely a magasabb inflációs környezet felé mutat.

Mit kel venni ilyen inflációs környezetben?

A magas infláció és magas kamatkörnyezet nem jó az eszközáraknak. Az ingatlanpiacon úgy látja, ez a várakozás még nem épült be, ahogy a részvénypiac számos szegmensébe sem, így 3-5 éves időtávon ezekben a szegmensekben nem annyira optimista.

Régiós piacok

Nem teljesen a mi régiónk, de a görögöket ide sorolja, mint jó befektetés. A KKE régióban a legtöbb gazdaságban erős túlfűtöttség alakult ki, amiből még lehetnek problémák, ezért itt csak óvatosan keres egyedi sztorikat.

Osztalékrészvények

Nem számít, ha egy cég osztalékkal, részvény-visszavásárlással vagy árfolyamemelkedéssel fizeti ki a befektetőt. Azért vesz meg egy részvényt, mert azt gondolja, hogy a következő években az jól fog teljesíteni – árulta el.

Mi van most a portfólióban?

Görög részvények és készpénz. Utóbbi azért tartja, mert ha lát jó lehetőségeket a piacon, azonnal be tud szállni, akár határidős pozíciókba is, de itt szigorú kockázatkezelést végez.

Ha most kellene összeállítani egy portfóliót egy ügyfélnek, mit venne bele?

Két sztori foglalkoztatja most, ami érdekes lehet.

  1. Borzasztóan olcsó a japán jen, ami annak köszönhető, hogy a világban nagyon felemelték a kamatokat. A következő 12-24 hónapban a japán jen vétellel lehet majd nagyot keresni.
  2. A másik érdekes sztori, hogy egy nagy változás látszik a jegybankok viselkedésében az arannyal kapcsolatban. Egyre több jegybank igyekszik diverzifikálni azóta, hogy az orosz jegybank tartalékait világszerte lefoglalták.

50% esélyt lát arra, hogy lesz egy recesszió a világban, és ha le kell vágni a kamatokat, könnyen felrobbanhat az arany árfolyama.

Címlapkép forrása: Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Egyesülne a Nissan és a Renault