Befektetés elemzése
Üzlet

Emelkedtek az amerikai tőzsdék

Portfolio
Eséssel telt a mai reggel az ázsiai piacokon, ezt követően Európában is kisebb mínuszban zártak a vezető részvényindexek, Amerikában azonban folytatódik az emelkedés.

Az amerikai nyitást követően a Google anyacégének, az Alphabetnek már több mint 5 százalékos pluszban vannak a részvényei, miután a cég bemutatta új mesterséges intelligenciáját.

Emelkedett Amerika

Az amerikai tőzsdeindexek emelekdést jeleztek a csütörtöki kereskedés végén: a Dow Jones Index 0,2, Az S&P 500 0,8, a Nasdaq 1,4 százalékkal került feljebb. A Goolge 5 százalékos pluszban, az AMD 9 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Új AI-chipet jelentett be az AMD, ugrik az árfolyam

Ugrik az AMD, miután a vállalat bemutatta legújabb mesterséges intelligencia chipjét, amelyet a Microsoft, a Meta és az OpenAI is használni fog.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat a tengerentúlon

Az amerikai tőzsdéken kitart a jó hangulat, az S&P 500 0,3, a Dow Jones 0,8, a Nasdaq 1,3 százalékos pluszban jár.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Itt a Google nagy dobása: bemutatták az új mesterséges intelligenciát

Az Alphabet szerdán bemutatta legfejlettebb mesterséges intelligencia modelljét, amely képes videók, hanganyagok és szöveges tartalmak feldolgozására - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Csányi Sándor nagy tételben hívott le OTP részvényeket

Kedvezményes részvényvásárlási program keretében közel 41 ezer darab OTP részvényt hívott le Csányi Sándor.

Tovább a cikkhez

A Nasdaq vezetésével emelkedhet Amerika

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Nasdaq 0,5, az S&P 500 0,3, míg a Dow igencsak minimális, 0,1 százalék alatti pluszban nyithat.

Nagy dobásra készül az ALTEO

Mind az ESG, mind pedig a társadalmi felelősségvállalás terén komoly célokat tűzött ki maga elé az ALTEO Nyrt., amely az energetikai szektorban elsőként szerzett itthon ESG-tanúsítványt. Nemrég megalakult a Zöld Bizottság a cégen belül és jelentősen növelték az adományozásra fordított keretösszeget is. Ahogyan az előző években, a karácsonyi ajándékokra szánt pénzt idén is az energiaszegénység enyhítésére fordítják. Többek között erről beszélgettünk Szabó Beatrixszal, az ALTEO Fenntarthatósági és EBK igazgatójával.

Tovább a cikkhez

Kisebb korrekcióban az olajár

Szerdán egészen július óta nem látott, 75 dolláros szintre csökkent a Brent hordónkénti jegyzés, ezt követően ma kisebb, 0,9 százalékos korrekciót láthatunk a piacon.

Az esés hátterében az áll, hogy egyre inkább háttérbe szorulnak a magas kereslettel, és az alacsonyabb kínálattal kapcsolatos aggodalmak.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Ugrik a Waberer's

A Waberer's részvényei csütörtök délután már 3,7 százalékos pluszban vannak.

waberers1207

Az emelkedéshez nem társul hír, délelőtt fél 12-kor azonban látható egy nagyobb ugrás a forgalomban, ami ennek ellenére átlag alatti: alig több mint 46,5 millió forint értékben cseréltek gazdát a vállalat részvényei eddig a mai kereskedésben.

Korrekcióban a magyar tőzsde

A kereskedési idő felénél a nemzetközi hangulatnak megfelelően a magyar tőzsde is mínuszban van. Az elmúlt napok emelkedése után idehaza is elindult egy kisebb korrekció, a blue chipek is mínuszban vannak.

Tovább a cikkhez

Valami nagyra készül Elon Musk startupja

A legértékesebb amerikai startup, a SpaceX tárgyalásokat kezdeményezett a bennfentes részvények olyan áron történő eladásáról, amely a vállalatot 175 milliárd dollárra vagy annál is többre értékeli - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Mutatunk egy baromi olcsó részvényt, amiben most indulhat a rakéta

Miközben a vezető részvénypiacokon nagy a rali, a fontosabb részvényindexek közül egyre több a történelmi csúcs közelében áll, vannak lemaradó szektorok, és azon belül egészen durván szétütött részvények, utóbbiakból mutatunk most egyet.

Tovább a cikkhez

14 milliárd forintot juttatott a magyar tőzsdére a kormány

A Baross Gábor Tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjai március 1-jén indultak, keretösszegük 164 milliárd forint. A forrásokra 10 hazai, jelentős tapasztalattal, szakmai tudással és eredményekkel rendelkező piaci befektetési alapkezelő 13 alapja pályázott sikeresen. A források folyósítása szeptember közepéig lezárult - derül ki a Nemzeti Tőkeholding közleményéből.

Tovább a cikkhez

Magasabb fokozatba kapcsolt az AutoWallis, várhatóan felfelé módosítja a tervszámokat

Kifejezetten izgalmas környezetben működik az AutoWallis, hiszen az autóipar nagyon komoly átalakuláson megy át, részben az elektrifikáció miatt, ráadásul a jelenlegi makrokörnyezet általánosságban is kihívásokat támaszt az iparági szereplők elé. Eközben az AutoWallis jelentős növekedési pályán mozog, egymás után kebelezi be az akvizíciós célpontokat és legújabban a kínai márkák európai hódításából is kiveszi részét. Az iparági trendekről, a vállalat eredményeiről és a jövőbeli tervekről kérdeztük Ormosy Gábort, a vállalat vezérigazgatóját.

Tovább a cikkhez

Újabb elbocsátások jöhetnek a kínai Tesla-riválisnál

További elbocsátások jöhetnek a Nio-nál azt követően, hogy novemberben már bejelentették, hogy a munkaerő mintegy 10 százalékától válnának meg.

Tovább a cikkhez

Továbbra is mínuszban

A vezető részvényindexek közül a FTSE és a DAX 0,3, míg a CAC 0,2 százalékos mínuszban van.

dax

Kisebb mínuszban a vezető börzék

A nyitást követően a kontinens vezető tőzsdéi közül a FTSE 0,4, míg a DAX és a CAC egyaránt 0,2 százalékos mínuszban vannak.

dax1207

Kilőtt a Nyomda!

A legnagyobb sztori kétségtelenül a Nyomda részvényeinek emelkedése ma reggel a magyar tőzsdén: a papír már több mint 5 százalékos pluszban is volt a reggeli nyitást követően, miután tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ghánában arról írt alá megállapodást, hogy a cég gyárthasson biometrikus útlevelet a ghánai állampolgároknak.

Tovább a cikkhez

Ugrik a Nyomda a nyitást követően

A Nyomda részvényei 3,7 százalékos pluszban vannak ma reggel, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ghánában arról írt alá megállapodást, hogy a cég gyárthat biometrikus útlevelet a ghánai állampolgároknak.

any1207

Betiltaná a kriptopénzeket Jamie Dimon, a legnagyobb amerikai bank vezére

Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója azon a véleményen van, hogy tiltsák be kriptodevizákat, mert szerinte csak illegális tevékenységekre használhatók - tudósított a CNBC. Fontos tudni, hogy Dimon bankja egyébként aktív használója a kriptopénzek mögöttes technológiájának, a blokkláncnak.

Tovább a cikkhez

Ötödik hónapja csökken a német ipar

Németországi ipari termelés októberben váratlan fordulatot véve 0,4%-kal csökkent az előző hónaphoz képest - jelentette a szövetségi statisztikai hivatal. Ez már az ötödik egymást követő havi bázisú csökkenés - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Elkezdene kriptózni az egyik magyar tőzsdei cég

Érdekes közlemény jelent meg ma reggel a BÉT-en, az egyik tőzsdei vállalat, a Megakrán igazgatósága ugyanis arról döntött, hogy megvizsgálja, hogyan tudná a szabad pénzeszközeit kriptoeszközökbe fektetni.

Tovább a cikkhez

Kisebb korrekció jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,4 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 0,6 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 1,95 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng 0,93 százalékot esett, míg a CSI 300 0,01 százalékos mínuszban van.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,15 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC 0,17 százalékot eshet, míg a FTSE 0,19 százalék mínuszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,04 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,07 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,06 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Ma reggel megint az MNB-re irányul a figyelem, hiszen a havi értékpapírstatisztika mellett a devizatartalékok november végi állásáról is beszámol a jegybank, miközben a KSH a mezőgazdaság előzetes számait publikálja. Közben jön a német ipar adata, illetve az Eurostat frissített GDP-rangsora is.

2023 december 4-10. makronaptár
Magyar makrogazdaság
december 4. hétfő 8:30 MNB Biztosítók prudenciális adatai Q3
december 4. hétfő 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege okt.
december 4. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztika okt.
december 5. kedd 8:30 MNB Hitelintézetek prudenciális adatai Q3
december 5. kedd 8:30 MNB Pénzügyi vállalkozások prudenciális adatai Q3
december 5. kedd 8:30 MNB Vállalati hitelállomány alakulása Q3
december 5. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
december 6. szerda 8:30 KSH Ipar (első becslés) okt.
december 6. szerda 8:30 KSH Turisztikai szálláshelyek forgalma okt.
december 6. szerda 8:30 KSH Kiskereskedelem okt.
december 7. csütörtök 8:30 MNB Értékpapírstatisztika okt.
december 7. csütörtök 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok nov.
december 7. csütörtök 8:30 KSH A mezőgazdaság teljesítménye (első becslés) 2023
december 8. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) okt.
december 8. péntek 8:30 KSH Infláció nov.
december 8. péntek   S&P Hitelminősítés szept.
Nemzetközi makrogazdaság
december 4. hétfő 8:00 Németo. Külkereskedelem okt.
december 4. hétfő 16:00 USA Gyáripari megrendelések okt.
december 5. kedd 11:00 EU Ipari termelői árak nov.
december 6. szerda 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések okt.
december 6. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem okt.
december 6. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index nov.
december 7. csütörtök 4:00 Kína Külkereskedelem nov.
december 7. csütörtök 8:00 Németo. Ipar okt.
december 7. csütörtök 11:00 EU GDP Q3
december 8. péntek 0:50 Japán GDP Q3
december 8. péntek 14:30 USA Munkanélküliség nov.
december 8. péntek 16:00 USA Michigan fogyasztói bizalmi index dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 44,3 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 16,8 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 89,7 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 7,3 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 11,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 054,43 -0,2% 1,8% 5,7% 8,8% 7,3% 44,5%
S&P 500 4 549,34 -0,4% 0,0% 4,2% 18,5% 15,4% 68,7%
Nasdaq 15 788,05 -0,6% -1,2% 4,2% 44,3% 36,7% 130,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 445,9 2,0% 0,4% 2,3% 28,2% 19,9% 55,6%
Hang Seng 16 463,26 0,8% -3,1% -8,4% -16,8% -15,3% -37,1%
CSI 300 3 399,6 0,2% -2,5% -6,4% -12,2% -14,3% 6,8%
Európai részvényindexek              
DAX 16 656,44 0,7% 3,0% 10,0% 19,6% 16,1% 54,1%
CAC 7 435,99 0,7% 2,3% 6,0% 14,9% 11,2% 55,5%
FTSE 7 515,38 0,3% 1,2% 1,3% 0,9% -0,1% 12,1%
FTSE MIB 30 326,29 0,8% 2,1% 6,1% 27,9% 25,0% 62,7%
IBEX 10 258,1 0,2% 1,9% 11,0% 24,7% 23,1% 17,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 58 447,63 0,0% 1,9% 1,8% 33,5% 28,9% 47,0%
ATX 3 306,51 -0,2% 0,8% 3,3% 5,8% 3,6% 13,3%
PX 1 411,36 0,9% 1,6% 2,2% 17,4% 19,2% 35,9%
WIG20 77 161,38 0,4% 3,6% 6,0% 34,3% 38,0% 32,1%
Magyar blue chipek              
OTP 14 510 -0,9% 1,1% 5,6% 43,5% 42,3% 26,4%
Mol 2 810 -0,4% 1,1% -3,6% 8,0% -0,3% -9,8%
Richter 8 905 1,3% 3,7% 1,2% 7,3% 2,7% 60,7%
Magyar Telekom 643 3,5% 6,6% 6,3% 89,7% 97,2% 44,7%
Nyersanyagok              
WTI 69,03 -4,1% -10,9% -15,2% -14,0% -6,9% 34,1%
Brent 74,33 -3,8% -10,5% -13,0% -12,5% -6,6% 26,2%
Arany 2 029,2 0,6% -0,6% 2,3% 11,8% 14,4% 63,3%
Ezüst 24,03 0,0% -3,9% 3,9% 1,2% 8,1% 66,2%
Devizák              
EURHUF 380,2 0,1% 0,6% 0,2% -5,1% -8,0% 17,7%
USDHUF 352,3307 0,3% 2,3% -0,3% -6,1% -10,5% 24,1%
GBPHUF 443,8201 0,2% 1,4% 1,6% -1,8% -6,8% 22,3%
EURUSD 1,0791 -0,1% -1,7% 0,4% 1,1% 2,7% -5,2%
USDJPY 147,1050 0,0% -0,2% -1,7% 10,4% 7,6% 31,0%
GBPUSD 1,2594 -0,1% -0,8% 1,6% 4,7% 3,0% -1,5%
Kriptovaluták              
Bitcoin 43 764 -0,7% 15,6% 24,9% 163,6% 156,1% 1 173,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,12 -1,3% -3,7% -11,4% 7,5% 17,2% 43,2%
10 éves német állampapírhozam 2,18 -1,2% -8,8% -19,2% -15,0% 21,3% 872,8%
10 éves magyar állampapírhozam 6,59 0,3% -3,8% -8,9% -28,8% -24,8% 105,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde