charles michel orbán viktor
Uniós források

Ha vétózik a kormány, egyszerűen megkerülné a többi EU-tagállam

Szabó Dániel
Az Európai Unió diplomatái több technikai javaslaton dolgoznak, hogy megkerüljék az összes Ukrajnával kapcsolatos ügyben vétót belengető magyar kormányt. Az egyik terv az, hogy a közös EU-s költségvetésen kívül sürgősségi finanszírozást biztosítsanak Ukrajnának. A hétfői külügyminiszteri találkozón aktívan próbálták meggyőzni Szijjártó Pétert, hogy ne blokkolja a magyar kormány Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak elindítását, valamint 50 milliárd eurónyi pénzügyi segély folyósítását, de a hírek szerint nem jutottak dűlőre.

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt hetekben többször is kijelentette, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozón minden Ukrajnával kapcsolatos döntést megvétóz, így kormánya nem támogatja a pénzügyi támogatások finanszírozását, valamint a csatlakozási tárgyalások megkezdését sem. Pedig a múlt héten Emmanuel Macron francia elnök Párizsban próbálta meggyőzni négyszemközt, a hétvégén Argentínában maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök igyekezett hatni a magyar kormányfőre, míg hétfőn az EU-s külügyminiszterek egyeztettek Szijjártó Péterrel.

Az EU tisztviselői sürgősen megoldásokat keresnek Magyarország lehetséges vétójának hatástalanítására. Mivel a csúcstalálkozó előtt egyre fogy az idő, diplomaták zártkörű megbeszéléseket kezdeményeztek egy alternatív pénzügyi csomag megvalósíthatóságáról és technikai részleteiről a fennmaradó 26 EU-tagállam között. Ez a sürgősségi finanszírozási terv legalább egy évig pénzügyi támogatást nyújtana Kijevnek. A megbeszéléseket bizalmasan kezelik, hogy ne ássák alá a Magyarország vétójának megdöntésére irányuló erőfeszítéseket – számolt be a Financial Times.

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az Ukrajnának nyújtott bármilyen támogatás ne az EU közös költségvetéséből származzon, és Orbán Viktor uniós minisztere, Bóka János kijelentette, hogy a tagsági tárgyalásokról szóló döntésnek meg kell várnia a júniusi európai parlamenti választásokat. Erre válaszul Olha Sztefanyisina ukrán miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta az 50 milliárd eurós segélyről szóló döntés elmaradásának következményeit, kijelentve, hogy Ukrajna „a túléléssel kellene, hogy küzdjön, nulla pénzügyi kiszámíthatósággal az egész évre”.

Bár azt a nyugati médiában többször is összekapcsolták az ukrán-üggyel, hogy az Európai Bizottság kedden vagy szerdán dönthet a horizontális feljogosító feltételekről szóló eljárás részleges lezárásáról, így Magyarország több mint 10 milliárd eurónyi kohéziós forráshoz juthat, Brüsszel kategorikusan cáfolja, hogy ezzel próbálnák megvesztegetni az Orbán-kormányt. Mint arról többször írtunk, az EB szerint Magyarország nagyjából teljesítette az igazságügyi reformmal a kötelezettségeit, a folyamatról végig egyeztettek, a Bizottság pedig nem fogalmazhat meg új elvárásokat, és az eljárás lezárására már alig maradt ideje.

Orbán Viktor kormánya is cáfolja, hogy ezért blokkolnák a Kijevnek fontos döntéseket: a miniszterelnök kabinetje azt mondja, hogy Ukrajna nem teljesítette a csatlakozási feltételül szolgáló uniós elvárásokat. Ezért a kormányfő ellenzi az Ukrajnának nyújtott további támogatásokat, és egy olyan külső segítségnyújtási eszköz mellett érvel, amelyet az EU költségvetésén kívül, a tagállamok hozzájárulásaiból finanszíroznak, és amely rövidebb tervezési időszakkal rendelkezik.

Magyarország vétóját és a tagsági tárgyalások megkezdésének esetleges meghiúsulását Kijev az „egész EU kudarcának” tekinti Olha Sztefanyisina szerint. A helyzet továbbra is képlékeny, a diplomáciai erőfeszítések folyamatban vannak, hogy a döntő jelentőségű csúcstalálkozó előtt megoldást találjanak. Állítólag több másik javaslat is az asztalon van, hogy megkerüljék a magyar vétót.

Címlapkép forrása: EU

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
valdis dombrovskis